معاون علمي و فناوري رئيسجمهور از مرکز نوآوري اميد بازديد کرد
سورنا ستاري، معاون علمي و فناوري رئيسجمهور، با حضور در مرکز نوآوري اميد از بخشهاي گوناگون و تيمهاي فعال اين مرکز ديدن کرد.
ستاري با فعاليت هاي تيمهاي حاضر در اين مرکز که دوره پيششتابدهي را پشت سر ميگذارند و در قالبهاي مستند، انيميشن، موشن گرافيک، نماهنگ، خدمات تصويري و همچنين سرويسهاي محتوايي براي ايجاد و توسعه يک کسب و کار فناورانه اقدام ميکنند، آشنا شد و در خصوص فعاليت آنها گفتوگو کرد. در اين مرکز نوآوري که آيين آغازين نخستين دوره شتابدهي خود را بهمنماه سال گذشته آغاز کرد، شش تيم در فرايند شتابدهي قرار گرفتند و با حضور در کارگاههاي تخصصي، با ابعاد مختلف شکل دادن به يک کسب و کار چندرسانهاي و آشنايي با ويژگيهاي حوزه رسانه و توليد محتوا، در مسير فعاليت فناورانه اين حوزه قرار ميگيرند.
سيدرضا كاظمي مديرعامل شتابدهنده اميد، ياسر جلالي رئيس هيئت مديره و نيز پرويز کرمي مشاور معاون علمي و فناوري رئيسجمهور، مهدي صفارينيا رئيس پارک فناوري پرديس و حسين صابري معاون توسعه فناوري، در اين بازديد ستاري را همراهي کردند.
حمايت از طرحهاي پژوهشي در حوزه پزشکي
حمايت از شش طرح پژوهشي در حوزه پزشکي از ميان يازده طرح داوري شده در آخرين جلسه کارگروه علوم پزشکي صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمي مصوب شد. اين طرحها در حوزههايي همچون فارماکولوژي باليني، ژنتيک انساني، ايمنيشناسي پزشکي و ميکروبشناسي هستند. همچنين در اين جلسه چهارده طرح دريافتي جديد مورد بررسي قرار گرفت و براي نه طرح داور تعيين شد و بقيه طرح ها در اولويت حمايت قرار نگرفتند.
در واقع حمايت از اين طرحهاي پژوهشي بنيادي و کاربردي پژوهشگران با هدف کمک به پيشبرد مرزهاي دانش و حل مسائل اساسي کشور است که براساس اولويتهاي علمي کشور در شاخههاي مختلف علوم در چارچوب عرصههاي اولويتدار صندوق انجام ميشود. فعاليتهاي اين کارگروه نيز به گونهاي است که حمايت از انجام طرحهاي پژوهشي تنها محدود به توليد مقاله علمي نشود، بلکه اين روند در نهايت به ارائه روش تشخيص، توليد محصول، دستگاه و تغيير شيوههاي درماني منجر شود.
دستاوردهاي فناورانه دريايي برتر با يکديگر رقابت ميکنند
همزمان با برپايي سومين دوره از جشنواره ملي «دريا مسير پيشرفت» دستاوردهاي فناورانه دريايي، در سه بخش شرکتهاي دانشبنيان دريايي، سازمانها و ارگانهاي دريايي و همچنين دانشگاهها و مراکز علمي و تحقيقاتي دريايي به رقابت ميپردازند. ولي محمد خسروي، دبير طرحها و دستاوردهاي فناورانه دريايي، در مورد شرايط طرحها و دستاوردهاي فناورانه گفت: «با توجه به تدوين آييننامه و فرم خلاصه طرحها و دستاوردهاي فناورانه دريايي در کميته فني، اين آييننامه به شرکتهاي دانشبنيان، دانشگاهها و مراکز تحقيقاتي و سازمانها و ارگانهاي دريايي ارسال شده است و قرار بر اين است که در مهلت مشخصشده طرحهاي دريايي به دبيرخانه مذکور ارسال شود. انتظار ميرود که طرحها و دستاوردهاي فناورانه دريايي بايستي توجيه اقتصادي داشته باشد و مدارک و مستندات طرح کامل باشد. از سويي ديگر طرح در جهت توسعه و منجر به فناوري دريايي شود و در اقتصاد و چشمانداز آتي قابل استفاده باشد.»
کليه سازمانها، شرکتهاي دانشبنيان و دانشگاهها و مراکز تحقيقاتي لازم است طرحهاي فناورانه دريايي خود را تا پايان شهريورماه سال جاري را ارسال کنند. لازم به ذکر است که سومين جشنواره ملي دريا مسير پيشرفت با حمايت ستاد توسعه فناوري و صنايع دانشبنيان دريايي معاونت علمي در آبانماه سال جاري برگزار خواهد شد.
بيش از 200 هزار دلار صرفهجويي ارزي با پايش دستگاههاي ليزري
اميرحسين شهبازي، مديرعامل شرکت نمايه پرتو آشا، توانسنجي ليزري را يکي از نيازهاي آزمايشگاههاي اپتيک، دانشگاهها، آزمايشگاهها و مراکز صنعتي و پزشکي خواند و گفت: «اندازهگيري توان خروجي منابع نوري و ليزري از اهميت بالايي برخوردار است و به همين منظور با طراحي و ساخت دستگاه توانسنج نيمههادي در بخش ليزر توانستيم توان اپتيکي منابع ليزري را اندازه بگيريم که با اين اقدام سالانه بيش از 200 هزار دلار صرفهجويي ارزي در کشور رقم خواهد خورد.»
بررسي توان پرتو فرودي و کيفيتسنجي منابع نوري، تاثير تغييرات محيطي بر عملکرد منابع ليزري، بررسي تغييرات تواني پرتو هنگام عبور از محيطهاي (شفاف) مختلف، کيفيتسنجي تيغهها و عدسيهاي اپتيکي و نيز محاسبه شدت پرتو بازتابي/ عبوري از سطوح مختلف از کاربردهاي شاخص دستگاه توانسنج نيمههادي است.»
دبير ستاد توسعه زيستفناوري معاونت علمي جزو دانشمندان برتر دنيا شد
نتايج جديد رتبهبندي دانشمندان، دانشگاهها و مراکز تحقيقاتي برتر دنيا مربوط به ماه مي سال 2017 ميلادي، توسط نظام رتبهبندي معتبر ESI يا Essential Science Indicators اعلام شد.
پيام کبيري، رئيس مرکز توسعه و هماهنگي اطلاعات و انشارات علمي وابسته به معاونت تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت در خصوص نتايج جديد رتبهبندي دانشمندان، دانشگاهها و مراکز تحقيقاتي برتر دنيا گفت: «در رتبهبندي اخيري که ميان دانشگاههاي علوم پزشکي کشور انجام شده است، مصطفي قانعي فوق تخصص ريه از دانشگاه علوم پزشکي بقيهالله در فهرست يک درصد دانشمند پراستناد برتر علوم پزشکي کشور در ماه مي 2017 قرار گرفته است. همچنين وفا رحيمي موقر و محمدعلي صحرائيان از دانشگاه علوم پزشکي تهران، بابک عشرتي از دانشگاه علوم پزشکي اراک و محمدتقي هدايتي از دانشگاه علوم پزشکي مازندران براي اولين بار نامشان به جمع 42 دانشمند برتر علوم پزشکي با عنوان دانشمندان يک درصد برتر پراستناد کشور افزوده شده است.»
نخستين رويداد کارآفريني سبا و تريگر برگزار ميشود
اولين رويداد کارآفريني سبا و هفتمين رويداد کارآفريني تريگر با موضوع بهينهسازي انرژي و محيطزيست در ساختمان با حمايت ستاد بهينهسازي انرژي و محيطزيست معاونت علمي در تيرماه سال جاري در دانشگاه شريف برگزار ميشود. رويداد کارآفريني سبا و تريگر يک رويداد آموزشي - رقابتي فشرده به مدت شش روز، باهدف ايجاد يک محيط سازنده براي خلق و پرورش ايدههاي کارآفرينانه است. در اين رويداد، آموزشهاي ضروري براي تبديل ايده به يک رويداد کارآفريني خوب در کارگاههاي آموزشي به شرکتکنندگان ارائه ميشود. همچنين امکان تيمسازي براي صاحبان ايده يا پيوستن به تيمها براي برنامهنويسان، مديران تجاري، گرافيستها يا متخصصان ديگر از طريق برنامههاي شبکهسازي مقدور است. اولين رويداد کارآفريني سبا و هفتمين رويداد کارآفريني تريگر در تاريخ 17 الي 23 تيرماه 96 با موضوع بهينهسازي انرژي و محيطزيست در ساختمان در پژوهشکده علوم و فناوري انرژي شريف برگزار ميشود. طراحي، برنامهريزي و برگزاري اين رويداد بر عهده مرکز نوآوري و توسعه فناوري ستاد بهينهسازي انرژي و محيطزيست با همکاري ستاک (ستاد توسعهي ايدههاي کارآفرينانه) است و ستاد بهينهسازي انرژي و محيطزيست معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، پارک علم و فناوري شريف، مرکز کارآفريني، شتابدهنده شريف و مرکز رشد فناوريهاي پيشرفتهي دانشگاه صنعتي شريف، حاميان علمي و مالي و معنوي اين رويداد هستند.
اجراي پروژه «آزمايشگاه تست نيروگاههاي آبي ميکرو» براي نخستين بار در کشور
آزمايشگاه تست نيروگاههاي آبي ميکرو عنوان پروژهاي است که براي نخستين بار در کشور با حمايت ستاد توسعه فناوري انرژيهاي تجديد پذير راهاندازي شد. هادي کاربين مجري پروژه «آزمايشگاه تست نيروگاههاي آبي ميکرو» درباره اين پروژه بيان کرد: «نيروگاه هاي آبي بسته به توان برق توليدي تقسيمبندي ميشوند که براساس اين دستهبندي، نيروگاههاي آبي ميکرو بين 5 تا 100 کيلووات برق توليد ميکنند. براي نخستينبار پتانسيليابي، طراحي و ساخت اين نيروگاهها در موسسه تحقيقات آب وزارت نيرو انجام شد و به مرحله نصب رسيديم. در همه کشورها قبل از نصب، اين نيروگاهها در آزمايشگاههاي مرجع تست ميشوند تا عيوب احتمالي حذف و کنترل کيفي شوند، اما آزمايشگاهي که اين تست را انجام دهد، در کشور وجود نداشت. بنابراين راهاندازي و ساماندهي آزمايشگاه تست مرجع در دستور کار قرار گرفت. کار طراحي آزمايشگاه با حمايت ستاد توسعه فناوري انرژيهاي تجديدپذير معاونت علمي آغاز شد و با همکاري موسسه تحقيقات آب وزارت نيرو اين اقدام عملي شد.»
مرکز نوآوري و شکوفايي دانشگاه الزهرا افتتاح شد
محمدحسين سجادي نيري دبير ستاد توسعه فناوريهاي نرم و هويتساز معاونت علمي در مراسم افتتاحيه مرکز نوآوري و شکوفايي دانشگاه الزهرا (س) گفت: «بر خود لازم ميدانم که از همه دستاندرکاراني که تلاش کردند تا اين برنامه به اينجا برسد، تشکر کنم. اقدامي که طي دو سال گذشته طي يک تفاهمنامه شکل گرفت و به امروز رسيد، اما تاکيد ميکنم که اين شروع کار است. اميدوارم عزيزان دانشجو اين فضا را غنيمت بدانند. فضايي که امور در کشور وجود دارد و براي دانشجويان و فارغالتحصيلان در حال مهيا شدن است، در ده سال گذشته آرزوي بسياري از کارآفرينان بوده و هست.»
مراسم افتتاحيه مرکز نوآوري و شکوفايي دانشگاه الزهرا(س) همزمان با اختتاميه رويداد ياس با حضور محمدحسين سجادينيري دبير ستاد توسعه فناوريهاي نرم و هويتساز معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، مهندس دهبيدي پور، مهناز ملانظري سرپرست دانشگاه الزهرا(س) و مسئولان و جمعي از کارآفرينان در اين دانشگاه برگزار شد. اين مرکز در راستاي تفاهمنامهاي که ميان دانشگاه الزهرا(س) و ستاد توسعه فناوريهاي نرم و هويتساز معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري امضا شده بود، افتتاح شد.
فستيوال نوآوريهاي صنعت سنگ برگزار ميشود
فراخوان دريافت طرحها و اختراعات فستيوال نوآوريهاي صنعت سنگ که با حمايت معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري برگزار ميشود، اعلام شد. مرکز فنبازار مليايران واقع در پارک فناوري پرديس معاونت علمي، با همکاري شرکت فرابورس ايران و با حمايت معاونت علمي و فناوري رياستجمهوري پس از برگزاري شش فستيوال که با استقبال گسترده صنعتگران و توليدکنندگان برگزار شد، در نظر دارد اولين فستيوال بازار دارايي فکري را در حوزه نوآوريهاي صنعت سنگ، در اوايل شهريورماه سال جاري برگزار کند. اين فستيوال تخصصي به منظور تجاريسازي نوآوريهاي صنعت سنگ از طريق معامله/ جذب سرمايهگذار در بازار دارايي فکري و با حضور سرمايهگذاران و توليدکنندگان صنعت سنگ برگزار ميشود. اختراعات حائز شرايط، پس از طي فرايند ارزيابي و انتخاب در روز برگزاري فستيوال به مخاطبان معرفي شده و زمينه تعامل بين طرفين با برگزاري جلسات رو در رو فراهم ميشود. در صورت حصول توافق و انجام معامله از طريق بازار دارايي فکري، حمايتهاي مادي و معنوي معاونت علمي فناوري رياست جمهوري در قالب ارائه تسهيلات وجود خواهد داشت.
لازم به ذکر است مهلت ارسال طرحها و اختراعات به اين رويداد تا 25 تيرماه سال جاري اعلام شده است.
طيفسنجهاي آزمايشگاهي با فناوري داخلي توليد ميشوند
گسترهي تجهيزات اپتيکي و ليزري در عرصه خدمات فناورانه به خصوص خدمات آزمايشگاهي نسبت به قبل گسترهاي وسيع يافته است. در همين راستا يکي از شرکتهاي فناور کشورمان بخشي از اين تجهيزات آزمايشگاهي را با توجه به نياز صنايع و پژوهش کشور توليد و به بازار عرضه کرده است.
حسين فتحي، مديرعامل شرکت فتح نور ميهن، طراحي و ساخت طيفسنجهاي آشکارساز آرايهاي کوچک با قابليتهاي خاص را راهي براي تامين نياز پژوهشگران، فناوران و دانشگاهيان دانست و گفت: «ساخت کيفي در کنار قيمتهاي رقابتي توانسته است ضمن برطرف کردن نيازهاي بخشهاي مختلف جامعه تحقيقاتي کشور، الزام واردات اين محصولات از ديگر کشورها و به دنبال آن ارزبري را تا حد قابل توجهي کاهش دهد.»
جابهجاگرهاي خطي ابزاري هستند که امکان جابهجايي دقيق به صورت خطي و با دقت بالا را در راستاهاي مختلف فراهم ميکنند و اکنون اين جابهجاگر هاي خطي دستي در اندازهها و با دقتهاي مختلف، در دو نوع کلي توسط اين شرکت فناور توليد ميشوند.
ژن عامل پارکينسون شناسايي شد
پژوهشگران پرديس دانشگاه تهران در مطالعات خود موفق به شناسايي ژن عامل بروز پارکينسون شدند که در بروز اين بيماري موثر است. اين محققان اميدوار هستند با درک بهتر اين بيماري به روشهاي درمان آن دست پيدا کنند. در اين مطالعات اقدام به شناسايي بيماران مبتلا و بيماريهاي مرتبط با پارکينسون شد که در اين روند، علاوه بر افراد بيمار معمول، با بيماراني برخورد شد که شکل کلاسيک اين بيماري را نداشتند و حالتهاي خاصي از آن در آنها مشاهده ميشد. بنابراين اين مطالعات هر دو گروه مبتلا به شکل کلاسيک و هم افرادي با علايم متنوع را مورد بررسي قرار داد. در بررسيها پيوستگي انجام شد و در اين مطالعات، ماهيت ماده ژنتيکي و توالي DNA افراد سالم و افراد بيمار خانوادههاي مبتلا بررسي و با يکديگر مقايسه شد. همچنين در آن مشخص شد که کدام يک از بخشهاي کروموزوم و ژنوم مبتلايان متفاوت از افراد سالم است و در نهايت ژن رمزکننده پروتئين GTPB2 شناسايي شد.
در اين راستا مطالعات بر روي خانوادهاي با علايم بيماري پارکينسون زودرس، ويژگيهاي ديگري از جمله Ataxia ناهماهنگي يا بينظمي حرکات عضلات و مشکلات ذهني و ايجاد ارتباط اجتماعي ادامه پيدا کرد و به اين دليل که اين خانواده ويژگيهاي پارکينسوني و مشکلات ذهني را همزمان داشتند، از امکانات ستاد توسعه علوم و فناوريهاي شناختي براي اجراي تحقيقات استفاده شد.
موتورهاي کممصرف ساخت داخل صنعت خودروسازي را متحول ميکنند
موتور کممصرف تکسيلندر مطابق با استاندارد آلايندگي يورو 6 و با ميانگين قدرتي بين 75 تا 122 اسب بخار با همکاري و مشارکت قطعهسازان بزرگ داخلي، معتبرترين شرکت طراحي موتور دنيا و با تلاش يک شرکت فناور داخلي در قالب طرح کلان ملي فناوري و نوآوري آغاز شده و به ثمر رسيده است.
به گفته مجتبي ميرسهيل، مديرعامل توسعه قواي محرکه تيوان، کاهش مصرف سوخت وآلايندگي خودروها، چالشي جدي است که کشور را بر آن داشت تا ساخت موتورهاي خودرو را مطابق با آخرين استانداردهاي جهاني آلايندگي و کيفيت، به دست متخصصان بومي آغاز کند.
به گفته اين فعال فناور، متوسط مصرف سوخت اين خانواده موتور در بازه 5/4 تا 5 ليتر در 100 کيلومتر است و با راهاندازي خط توليد 250 هزار دستگاه در سال به ميزان 11 ميليارد ليتر مصرف سوخت در طي 10 سال صرفهجويي خواهد شد.
مير سهيل، تسهيل و ايجاد زمينه توليد خودروهاي هيبريدي در داخل کشور با توجه به روزآمد بودن بودن فناوري موتور يادشده و لحاظ شدن نيازمنديهاي فني در طراحي را از ويژگيهاي اين طرح عنوان کرد و افزود: «با توجه به سطح آلايندگي موتور يورو6 به کارگيري اين موتور نقشي اساسي در کاهش آلايندههاي زيستمحيطي و بهبود کيفيت هوا در کلانشهرها خواهد داشت.»
برگزاري فستيوال بازار دارايي فکري «نوآوريهاي صنايع شيميايي و پليمر»
فستيوال بازار دارايي فکري «نوآوريهاي صنايع شيميايي و پليمر» به عنوان هشتمين فستيوال و با رويکرد بستري براي تجاريسازي فرصتي براي سرمايهگذاري، تيرماه 96 در کرمانشاه برگزار ميشود. در اين رويداد اعتباراتي به سرمايهگذاران و صنعتگران ارائه خواهد شد و تسهيلات تجاري به طرحها و اختراعات اعطا ميشود. همچنين برگزاري جلسات اختصاصي B2B از برنامههاي برگزاري اين فستيوال است.
هدف از برگزاري اين فستيوال، معرفي طرحها و نوآوريهاي حال حاضر کشور به سرمايهگذاران و توليدکنندگان و ايجاد نشستهاي تبادل فناوري به منظور مشارکت و سرمايهگذاري روي طرحها از طريق بازار دارايي فکري است. در اين بازار، داراييهاي فکري بعد از طي فرايندي مشتمل بر ارزيابي فني، تهيه طرح تجاري، ارزشگذاري يا قيمتگذاري، بازاريابي و با تأييد کميته عرضه بازار، آگهي ميشود و مورد مطالعه قرار ميگيرد. مهلت ارسال اختراعات به اين رويداد 30 خردادماه 96 است.
پيشتازي آنتيباديها و کيتهاي تشخيصي توليد داخلي در عرصه پزشکي
شرکت سيتومتينژن توانسته است آنتيبادي، مواد و کيتهاي آزمايشگاهي وآنتيباديهاي مونوکلونال را که در حال حاضر از پرطرفدارترين کيتهاي تشخيصي و تحقيقاتي در خصوص نقص ايمني و بيماري ايدز به شمار ميرود، در کشورمان توليد کند.
حميد زرکش، مديرعامل اين شرکت، توضيح داد: «توليد اين مواد معمولا در خارج از کشور انجام ميشود و توليد نوع خاصي از آن به نام آنتيباديهاي مونوکلونال که در حال حاضر از پرطرفدارترين مولکول هايي است که براي تشخيص و درمان بيماريهايي همچون سرطان و اماس استفاده ميشوند، عمدتا در انحصار شرکتهاي بزرگ غربي است.
زرکش با بيان اينکه آنتيبادي مونوکلونال ضد CD4 يکي از پرمصرفترين آنتيباديها به شمار ميرود، گفت: «اين آنتيبادي داراي مصارف تشخيصي و تحقيقاتي درخصوص نقص ايمني و بيماري ايدز است.»
برگزاري مرحله دوم نخستين چالش فناوري نانو ساخت تيپ ميکروسکوپ اتمي
با پايان يافتن مرحله اول از نخستين چالش فناوري نانو با عنوان ساخت تيپ ميکروسکوپ نيروي اتمي و آغاز فرايند ساخت نمونه آزمايشگاهي در آن، دومين چالش فناوري نانو با جايزه نفيس 70 ميليون توماني نيز از سوي کارگروه توسعه فناوري ستاد توسعه فناوري نانو معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري کليد خورد. موضوع محوري اين چالش «طراحي و ساخت زيستحسگر تشخيص باکتري بوتولونيوم کلسترديوم يا سم بوتولونيوم بر پايه نوارهاي کاغذي فعال زيستي» است که قابليت تشخيص اين سم را در مقياس پايين و با چشم غيرمسلح داشته باشد. روشهاي جاري تشخيص عوامل ميکروبي و باکتريايي که در حال حاضر در آزمايشگاههاي کشور مورد استفاده قرار ميگيرند، اغلب بسيار پرهزينه و وقتگير هستند. اين در حالي است که تشخيص سريع و بههنگام اين عوامل نقش بسيار مهمي در درمان آنها ايفا ميکند. به نظر ميرسد نانوحسگرهاي زيستي تشخيصدهنده عوامل ميکروبي و بيماريزا بتوانند به کاهش هزينه و زمان و افزايش اثربخشي کنترل، پيشگيري و درمان بيماريهاي ميکروبي کمک کنند.
محققان دانشگاهي، فناوران و شرکتهاي دانشبنيان علاقهمند به شرکت در اين چالش تا تاريخ دهم تيرماه فرصت دارند تا طرح مفهومي خود را از طريق پايگاه اينترنتي چالش، به دبيرخانه چالش ارسال کنند.
ارتباط بين انسان و ماشين از طريق گفتار به کاربردهاي وسيعتري توسعه مييابد
نخستين نرمافزار تايپ گفتاري زبان فارسي با هدف ايجاد ارتباط بين انسان و ماشين (از جمله رايانهها) از طريق گفتار توسط شرکت عصرگويشپرداز طراحي شده است. از طريق اين فناوري انسان براي انجام کارهاي معمول با ماشينها ميتواند به جاي استفاده از کليد و دکمه، با صحبت کردن با ماشين درخواست خود را به آن منتقل کند.
حسين صامتي، عضو هيئت علمي دانشکده مهندسي کامپيوتر دانشگاه صنعتي شريف و طراح اين نرمافزار، در خصوص معرفي نرمافزار نويسا با اشاره به اينکه فعاليت در زمينه هوش مصنوعي و پردازش سيگنال گفتار با هدف ايجاد ارتباط بين انسان و ماشين اجرايي شده است، بيان کرد: «نويسا علاوه بر بازشناسي گفتار پيوسته و طبيعي فارسي و نوشتن متن معادل آن، براساس شناختي که از مدل زباني دارد، پيشبيني ادامه متن را انجام ميدهد و از اين طريق دقت تايپ را افزايش ميدهد.»
صامتي با اشاره به مشتريان اين نرم افزار در داخل گفت: «در حال حاضر بيش از سه هزار مشتري اعم از سازماني و شخصي در کشور از استفادهکنندگان اين نرمافزار طراحيشده هستند. بانکها، قوه قضاييه، پزشکان، وزارت نفت، وزارت ارشاد و دانشجويان از مشتريان اين نرمافزار توليدشده در کشور به شمار ميروند.
صامتي تشخيص لهجه و لحن و ايجاد پروفايل شخصي براي تمامي کاربران نرمافزار را از قابليتهاي اين نرمافزار خواند و گفت: «از مهمترين ويژگيهاي نسخه جديد نرمافزار نويسا توليد آن در نسخههاي مختلف براي کاربريهاي مختلف است که از اين کاربريها ميتوان به کاربري بيمارستاني، حقوقي، سازماني و مدارس و نيز براي نويسندگان اعم از فيلمنامهنويس و نويسنده کتاب اشاره کرد که در هر يک از نسخهها با توجه به نيازهاي کاربر، تطبيق با واژگان و مدل زباني آن گروه کاربران صورت گرفته است.»
فناوريهاي مهندسي در سلولهاي بنيادي و پزشکي بازساختي نقشآفريني ميکنند
يکي از شرکتهاي فعال در حوزههاي تخصصي روباتيک، مکاترونيک، هوش مصنوعي موفق شده است پرينترهاي سهبعدي را با کاربرد در عرصه پزشکي بازساختي خصوصا چاپ ايمپلنتها و داربستهاي جايگزين بافتي توليد کند.
پرينتر سهبعدي دنداني يکي از محصولات اين شرکت فناور داخلي است که توانسته روشهاي سنتي دنداني را تحت تاثير خود قرار دهد و برخلاف ساير فناوريهاي جديد که از ابتدا قيمت گراني دارند، اين دستگاه با کيفيتي قابل قبول و قيمتي مناسب و رقابتي عرضه شده است. پرينترهاي سهبعدي اگرچه کاربردهاي محدودي در پزشکي دارند، اما بهمرور جاي خود را در عرصه پزشکي جديد باز ميکنند و کاربردهاي جديدي را به نمايش ميگذارند. کيفيت، بومي بودن دانش فني و تجهيزات و قيمت مناسب به عنوان مهمترين مزاياي اين محصولات، اين پرينترها را بيش از پيش کاربردي ساخته است؛ محصولي که ضمن اخذ تاييديههاي معتبر، کاربردهاي گوناگوني دارد.
ورود اولين شرکت دانشبنيان ايراني به حوزه طراحي نيروگاههاي خورشيدي مگاواتي
نيروگاه خورشيدي ده مگاواتي با طراحي و مهندسي محققان ايراني براي نخستينبار در کشور با حمايت ستاد توسعه فناوري انرژيهاي تجديدپذير راهاندازي ميشود.
محمدصادق نيکنام مجري پروژه «طراحي نيروگاه خورشيدي ده مگاواتي» درباره اين پروژه بيان کرد: «در حال انجام طراحي و ساخت نيروگاه خورشيدي با توان توليد ده مگاوات برق متصل به شبکه هستيم که براساس توافقات و طي قراردادي بيست ساله، دولت اين برق را خريداري ميکند. اين نخستين پروژهاي است که به طور کامل يک شرکت دانشبنيان داخلي، طراحي و ساخت نيروگاه را در داخل کشور انجام ميدهد.»
نيکنام با بيان اينکه پروژه آغاز شده است و مراحل مقدماتي را طي ميکند، گفت: «اين نيروگاه خورشيدي در استان فارس راهاندازي ميشود و زمانبندي براي انجام پروژه 9 ماه است. تاسيس اين نيروگاه در مقياس بزرگ تنها با سرمايهگذاري داخلي انجام ميشود. همچنين در اين نيروگاه تجهيزاتي همچون پنل و اينورتر از سازندگان خارجي تامين شده است، اما تمامي مراحل طراحي و مهندسي آن با توان بومي و در سطح استانداردهاي بينالمللي انجام ميشود. پيشبيني ميشود تا دو سال آينده کليه تجهيزات نيروگاههاي خورشيدي نيز به صورت بومي در کشور توليد شوند.»
بيوچيپها و تجهيزات آزمايشگاهي به کمک نانوزيستفناوري توليد ميشوند
يکي از شرکتهاي فناور فعال در حوزه نانو توانسته است دستگاهها، چيپها و کيتهاي آزمايشگاهي نانو را براي اندازهگيري کمي و کيفي و نيز طيفسنجي ذرات، توليد و روانه بازار کند.
طيبه قدسالهي، مديرعامل شرکت نانومبنا ايرانيان، با اشاره به توليد دستگاه اسپکتروفتومتر چندمنظوره با کاربردهاي گوناگون افزود: «اين دستگاه به گونهاي طراحي شده است که بازه وسيعي از کاربردها را از اندازهگيري کمي اسيدنوکلئيکها و پروتئينها در حجم ميکروني گرفته تا تستهاي پايه سلولي در ميکروپليتها يا کووتهاي استاندارد و حتي تستهاي نانو بيوسنسوري را در برميگيرد.
به گفته مديرعامل اين شرکت فناور ، اين روش تشخيصي که امروزه در جهان مرکز توجه دانشمندان حوزههاي مختلف بينرشتهاي فيزيک، شيمي و زيستشناسي قرار دارد، بسيار پيشرفتهتر و البته دقيقتر از روشهاي تشخيصي متداول مانند الايزا است.
شناسايي بيومولکولها با دقت و سرعت بالا در غلظت کم و حجم پايين مواد مصرفي، آشکارسازي واکنشهاي ضعيف بين بيومولکولها، قابليت تشخيص همزمان عوامل بيولوژي مختلف، دوره ماندگاري بالاي بيوچيپهاي حالت جامد عرضهشده، مقرون به صرفه بودن و همچنين مستقل از دما بودن روش، از مزيتهايي بودند که قدسالهي به عنوان وجوه برتري اين دستگاه به آنها اشاره کرد.
قدسالهي، ضرورت حمايت از شرکتهاي فناور فعال در زمينه فناوريهاي پيشرو را يادآور شد و گفت: «حجم گسترده و وسيعي از فناوريها روز به روز بازار پيراموني و زندگي ما را در برميگيرند که اين امر ضرورت حضور موفق شرکتهاي داخلي در اين بازارها را دوچندان ميکند. بنابراين لازم است با ايجاد بسترهاي مساعد براي فعاليت شرکتهاي فناور، زمينه رشد و توسعه کشور در زمينه فناوريهاي نو، ايجاد اشتغال و گرفتن سهمي از بازار بينالمللي اين فرآوردهها فراهم شود.»
شاخصهاي پايش صنعت هوانوردي کشور تعريف ميشود
مجيد جليلي، دبير کارگروه هوانوردي ستاد توسعه فناوري و صنايع دانشبنيان هوايي و هوانوردي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، با اشاره به اولويتهاي اين کارگروه گفت: «يکي از اولويتهاي جديد کارگروه مطالعات هوانوردي، تمرکز بر تعريف شاخصهاي پايش صنعت هوانوردي کشور با در نظر گرفتن نيل به اهداف مندرج در سند جامع هوافضاست. حرکت در جهت اهداف سند جامع هوافضاي کشور و نيل به اهداف آن، بدون شک نيازمند برنامهريزي هاي فرابخشي و جامع در اين حوزه است. از اين رو کارگروه هوانوردي از آبانماه 95 فعال شد.»
به گفته جليلي، اين کارگروه از بدو تشکيل، تعريف شاخصهاي سنجش و برازش صنعت هوانوردي کشور را در سه حوزه فرودگاه، خطوط هوايي و نيروي انساني آغاز کرده است
منبع: مجله دانش بنیان
ارسال به دوستان